BUEN – nærmere 50 år med hyttehistorie

Asbjørn Buen

Asbjørn Buen – starten på Buen hyttene

I dag kan man nær sagt over alt i den norske fjellheimen se BUEN hyttene oppført. De har blitt en merkevare knyttet til Normenns glede over å tilbringe fritiden sammen i norsk natur både i fjell, skog og sjønære områder. Hyttene har gjennom disse årene fått sin utforming gjennom å kombinere funksjonalitet med norsk byggetradisjon og designelementer fra vikingtid og folkeeventyr.

Den nyere hyttehistorien til BUEN går tilbake over 40 år, til 1972, da gründeren Asbjørn Buen gjennom selskapet Buen Aarak startet produksjonen av moderne reisverkshytter til det norske markedet. Hovedmarkedet i oppstarten var Indre Agder, Gautefall og Kyrkjebygdi. Hyttekundene hadde for alvor blitt aktive og prisene på en ferdig hytte på tomt var fra 50-90.000 kroner.

BUEN startet også eksportsalg til Polen, hvor man bygde blant annet feriekoloni til ansatte i Jotun. Eksporten av BUEN hytter skulle i en periode spre seg over det meste av kloden til både USA , Sovjet og Japan. Allerede i 1968 hadde BUEN kjøpt land av Hilmar Reksten i USA, og det ble oppført flere BUEN hytter på disse tomtene. Det ble også bygget hytter i Kurosawa, rett utenfor Tokyo, med utsikt til Fuji-fjellet. Dette var hytter spesialtegnet av en japansk arkitekt i norsk BUEN-stil. Dagens hovedeier Arne Ingvar Moen var med på oppføringen av disse hyttene.

BUEN Storodde.

Et begrep i norsk hyttehistorie, og en av landets aller mest solgte fjellhytter. Den ble unnfanget i 1970 som en enkel blyantskisse hos Asbjørn Buen og finnes fortsatt i vårt hovedsortiment. Modellen blir regnet som starten på storskala produksjon av hyttebygg med «oppstue». Den staselige BUEN Solberglia og den enkle, plasseffektive BUEN Kikut ble også tegnet i den samme perioden. Alle tre modellene er fortsatt blant de mest solgte hyttemodellene.
I 988 Kjøpte BUEN eiendommen og lokalene på Storkaasa, beliggende i Midt Telemark, mellom Bø og Gvarv. Senee har disse lokalitetende blitt utvidet og huser i dag all aktivitet for Buen Gruppen AS, Buen Original og Moen Design AS. Her foregår salg , tegning, prosjektering og lettere produksjon.